Zaklęcie Rozkazu: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
[[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwacz]], który jest jedynym śmiałkiem przebywającym na [[:category:Obszar|obszarze]] [[:Korona Władzy|Korony Władzy]], musi rzucić jedno '''Zaklęcie Rozkazu''' na wszystkich innych [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwaczy]]. Gracz rzuca kością. Jeśli wypadnie „1”, „2” lub „3”, Zaklęcie nie wywiera żadnego efektu. Jeśli wypadnie „4”, „5” lub „6”, wszyscy pozostali [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwacze]] tracą po jednym punkcie [[:Życie]]. Jeśli [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwacz]] zostanie zabity mocą Zaklęcia Rozkazu, gracz, który go prowadził nie może rozpocząć gry nową postacią (zostaje wyeliminowany). <br> | [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwacz]], który jest jedynym śmiałkiem przebywającym na [[:category:Obszar|obszarze]] [[:Korona Władzy|Korony Władzy]], musi rzucić jedno '''Zaklęcie Rozkazu''' na wszystkich innych [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwaczy]]. Gracz rzuca kością. Jeśli wypadnie „1”, „2” lub „3”, Zaklęcie nie wywiera żadnego efektu. Jeśli wypadnie „4”, „5” lub „6”, wszyscy pozostali [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwacze]] tracą po jednym punkcie [[:Życie]]. Jeśli [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwacz]] zostanie zabity mocą Zaklęcia Rozkazu, gracz, który go prowadził nie może rozpocząć gry nową postacią (zostaje wyeliminowany). <br> | ||
− | Od momentu, w którym jakiś [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwacz]] trafi na [[:category:Obszar|obszar]] [[:Korona Władzy|Korony Władzy]], każdy gracz, którego [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwacz]] zostanie zabity, zostaje wyeliminowany z gry. Należy zwrócić uwagę, że ta zasada będzie wywierać efekt już do końca gry – bez względu na to, czy ten [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwacz]] w jakiś sposób opuści obszar [[:Korona Władzy|Korony Władzy]]. | + | Od momentu, w którym jakiś [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwacz]] trafi na [[:category:Obszar|obszar]] [[:Korona Władzy|Korony Władzy]], każdy gracz, którego [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwacz]] zostanie zabity, zostaje wyeliminowany z gry. Należy zwrócić uwagę, że ta zasada będzie wywierać efekt już do końca gry – bez względu na to, czy ten [[:category:Karty Poszukiwaczy|Poszukiwacz]] w jakiś sposób opuści [[:category:Obszar|obszar]] [[:Korona Władzy|Korony Władzy]]. |
== Zasady alternatywne == | == Zasady alternatywne == |
Aktualna wersja na dzień 17:37, 14 mar 2021
Opis
Poszukiwacz, który jest jedynym śmiałkiem przebywającym na obszarze Korony Władzy, musi rzucić jedno Zaklęcie Rozkazu na wszystkich innych Poszukiwaczy. Gracz rzuca kością. Jeśli wypadnie „1”, „2” lub „3”, Zaklęcie nie wywiera żadnego efektu. Jeśli wypadnie „4”, „5” lub „6”, wszyscy pozostali Poszukiwacze tracą po jednym punkcie Życie. Jeśli Poszukiwacz zostanie zabity mocą Zaklęcia Rozkazu, gracz, który go prowadził nie może rozpocząć gry nową postacią (zostaje wyeliminowany).
Od momentu, w którym jakiś Poszukiwacz trafi na obszar Korony Władzy, każdy gracz, którego Poszukiwacz zostanie zabity, zostaje wyeliminowany z gry. Należy zwrócić uwagę, że ta zasada będzie wywierać efekt już do końca gry – bez względu na to, czy ten Poszukiwacz w jakiś sposób opuści obszar Korony Władzy.
Zasady alternatywne
Sposobem na przyspieszenie ostatniej fazy gry jest ułatwienie rzucania Zaklęcia Rozkazu. Ten wariant jest szczególnie skuteczny w rozgrywce z dużą ilością graczy, gdzie istnieje wiele okazji do powstrzymania gracza, który aktualnie posiada Koronę Władzy! Normalnie Zaklęcie Rozkazu zostaje rzucone na wynikach „4”, „5” i „6”. W grze na pięciu lub więcej graczy Zaklęcie mogłoby zostać rzucone na:
5 graczy | „3”, „4”, „5” i „6” |
6 graczy | „2”, „3”, „4”, „5” i „6” |
7 lub więcej graczy | Zaklęcie zostaje rzucone automatycznie |